Inleiding
De huisregels zijn onlosmakelijk verbonden met het contract, de huisregels zijn bedoeld om de opvang zo goed en plezierig mogelijk te laten verlopen. En worden minimaal een keer per jaar herzien door de gastouder.
Brengen en halen
Brengen van 7.30 tot 09:00 om 9 uur is het fijn als alle kinderen binnen zijn want dan beginnen we met de dagplanning. geen probleem al dat niet lukt maar geef het dan op tijd even door. halen mag op ieder moment van de dag wel graag in overleg mocht het eerder zijn dan 16.30 dit omdat er een grote kans is dat we buiten zijn, of misschien ligt je kindje net lekker te slapen. de uiterlijke haaltijd is 17.30.
Ophalen kind door derden
Indien de ouders/verzorgers het kind aan het einde van de dag niet kunnen ophalen en hij/zij wordt opgehaald door derden, worden hier vooraf duidelijke afspraken over gemaakt. Graag een foto van de desbetreffende persoon op voorhand tonen. De gastouder geeft nooit een kind mee aan derden als zij hen niet kent. Ook zal de gastouder nooit telefonische informatie geven over het kind aan derden.
contract
Het uurtarief is: € 8,00 per uur dit tarief gaat mee met de veranderingen van de kinderopvangtoeslag voor gastouders in het nieuwe jaar. Het nieuwe bedrag wordt minimaal 1 maand van tevoren aangekondigd en dient door ouders/verzorgers bij de toeslag gewijzigd te worden. Het minimum aantal uren dat per week wordt afgenomen is 10. Dat komt neer op 1 dag per week. Alle ouders/verzorgers nemen 10 uur per dag af, ongeacht de breng- en haaltijden. Extra opvang of uren kan in overleg en bij beschikbaarheid qua kindaantal. Ruilen en inhalen van dagen is niet mogelijk.
Sluiting Nationale feestdagen
De opvang is gesloten tijdens nationale feestdagen.Deze dagen worden wel in rekening gebracht op de opvangdagen.
in 2024 zijn dat nog:
woensdag 25 december 1e kerstdag
donderdag 26 december 2e kerstdag
Wen beleid
Wennen voor de startdatum kan in overleg. De wen uren worden in rekening gebracht, dat gaat per kwartier dat het kind aanwezig is bij de gastouder. Als ouders/verzorgers willen dat het kind komt wennen na de startdatum wordt er 10 uur per dag gerekend zoals in het contract afgesproken.
Voeding
De gastouder verzorgt de volgende maaltijden voor het kind tijdens de opvang naar behoefte: fruit/groente, lunch en tussendoortjes. De kosten hiervoor zijn inbegrepen in het te betalen uurtarief. Ontbijt en avondeten wordt in overleg gegeven en dient dan zelf meegenomen te worden. De gastouder zorgt voor het drinken. De kosten zijn inbegrepen in het te betalen uurtarief. Het drinken bestaat uit water, thee, melk, fruitwater en af en toe limonade.
Flesvoeding
De ouder/verzorger dient de flesvoeding en de fles zelf mee te geven. Deze mag bij de gastouder blijven staan en wordt dan door de gastouder schoongemaakt. De fles moet van naam voorzien worden. Er mag bij borstvoeding een voeding met datum en naam in de vriezer blijven liggen voor eventuele noodgevallen. Kunstvoeding mag dagelijks afgemeten meegegeven worden of er kan een pak neergezet worden bij de gastouder, ook hier dient een naam op te staan.
Verzorging
De gastouder verzorgt de verzorgingsmaterialen zoals billendoekjes en beddengoed. De kosten hiervoor zijn inbegrepen in het te betalen uurtarief. De ouder/verzorger dient de verzorgingsmaterialen zoals de luiers, reservekleding en de slaapzak mee te geven. Ook eigen knuffel en speen dienen meegenomen te worden. Deze mogen in het mandje van het kind blijven en worden dan bij de gastouder gewassen. Bij gebruik van een inbakkerdoek of andere slaaphouding dient er een formulier voor afwijkende slaaphouding getekend te worden door ouders/verzorgers en gastouder.
Tv
In principe wordt er met jonge kinderen geen tv gekeken, het kan voorkomen aan het eind van de dag en bij slecht weer dat we een keer een filmpje kijken. Dit zal altijd gepast zijn voor de leeftijd en baby's zullen hier zo min mogelijk bij betrokken worden.
Vervoer en uitstapjes
De gastouder is in het bezit van een rijbewijs B. De gastouder heeft tijdens de opvang de beschikking over een auto en beschikt over een inzittendenverzekering. De gastouder zorgt dan voor de juiste zitjes voor de auto en/of fiets. Bij uitstapjes anders dan lopend door Wageningen wordt er altijd overlegd met ouders/verzorgers.
deelname aan rijksvaccinatieprogramma
bij gastouderopvang bij roos worden alleen kinderen opgevangen die deelnemen aan het rijksvaccinatieprogramma. dit om te zorgen dat jonge kinderen, zwangeren, ouderen en mensen met een lage weerstand niet onnodig risico lopen ziek te worden.
Ziekte kind
Onder ziekte wordt verstaan:
- meer dan 38,5 graden °C koorts. Bij 38,0 °C worden ouders geïnformeerd.
- besmettelijke ziekten
- diarree
- overgeven
- huiduitslag
- verontrustende verschijnselen
De ouders/verzorgers overleggen altijd met de gastouder of het kind naar de opvang gebracht mag worden. Bij ziekte worden de vooraf overeengekomen opvanguren in rekening gebracht. Een kind moet minimaal 12 uur koortsvrij zijn om na ziekte naar de opvang te komen. Ook mag een kind niet gebracht worden met gebruik van een zetpil of andere koorts verlagende medicatie. Dit kan wel in overleg gegeven worden. Voor alle medicatie die toegediend dient te worden door de gastouder moet een formulier worden getekend. ook moet medicatie altijd eerst thuis gebruikt zijn en het kind 24 uur geobserveerd voor dat de gastouder dit mag toedienen.
Indien een kind langer dan een maand aaneengesloten ziek is, worden er na die maand geen opvangkosten meer berekend en wordt er in overleg besloten wat er gaat gebeuren.
Wanneer het kind tijdens de opvangdag ziek wordt, dient de ouder/verzorger het kind binnen 1 uur nadat de gastouder hierover heeft gebeld op te komen halen. In geval van ziekte neemt de gastouder contact op met de ouders/verzorgers of de contactpersoon zoals vermeld op de contactformulieren. bij het tekenen van de contactformulieren graag foto van extra contactpersoon toevoegen zodat er in geval van ziekte duidelijk is wie het kind kan komen halen.
Ziekte gastouder
Als de gastouder of haar eigen dochter ziek is, zal zij de ouders/verzorgers hier direct over informeren als de gastouder niet het kind kan opvangen.
De gastouder biedt geen vervangende opvang. De ouders/verzorgers zijn zelf verantwoordelijk voor de opvang tijdens deze dagen. Wel kan er bij het gastouderbureau gevraagd worden of er een andere gastouder beschikbaar is en zijn er in Wageningen meerdere gastouders die plek kunnen hebben in noodgevallen. De dagen dat de gastouder ziek is worden niet in rekening gebracht.
Geplande afwezigheid/vakantie Gastouder
De dagen dat de gastouder niet aanwezig is, informeert zij de ouders/verzorgers minimaal 4 weken voorafgaand aan de betreffende dag/periode. Bij overmacht kan de periode korter zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een uitvaart, bezoek aan een specialist of bijzonderheden in de privésfeer.
Tijdens de vakantie van de gastouder is de opvang gesloten, deze dagen worden niet in rekening gebracht tenzij er in deze periode een nationale feestdag valt.
Geplande afwezigheid/vakantie kind
De ouders/verzorgers informeren de gastouder zo snel mogelijk als zij weten dat het kind afwezig zal zijn. Dit zodat andere kinderen eventueel een dag extra zouden kunnen komen en de gastouder zo rekening kan houden met de planning. De uren dat het kind afwezig of op vakantie is worden doorberekend zoals de contracturen.
Overmacht gastouder
Indien gastouder haar verplichtingen uit de overeenkomst met de ouder niet of slechts gedeeltelijk kan nakomen als gevolg van overmacht is de gastouder gerechtigd de uitvoering van de overeenkomst op te schorten voor de duur van de overmacht, zonder dat gastouder schadeplichtig is.
Aansprakelijkheid
Gastouder en ouders/verzorgers zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor een goede en veilige opvang.
De gastouder is verplicht om bij calamiteiten de ouder op de hoogte te stellen.
De gastouder heeft een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.
De ouders/verzorgers zijn verplicht een WA verzekering te hebben. Dit in geval van het maken van schade aan personen en schade in of rondom het huis van de gastouder.
Verplichting ouders/verzorgers informatie verstrekken aan gastouder
Ouders/verzorgers zijn verplicht om zolang de opvang voortduurt de gastouder op de hoogte te stellen van belangrijke informatie en zaken die benodigd zijn om de opvang zo goed en veilig mogelijk te laten verlopen. Hieronder wordt mede begrepen:
Informatie omtrent het gedrag
Voorkeuren bij eten/drinken, slapen, spelen.
Gezondheid
Persoonlijke zaken
Het verstrekken aan informatie kan gaan via het overdrachtsschriftje, via een berichtje/appje of mondeling. Als er behoefte is aan een uitgebreider gesprek kan dit met de gastouder gepland worden.
Verplichting gastouder informatie verstrekken aan ouders/verzorgers
Gastouder is verplicht om zolang de opvang voortduurt de ouders/verzorgers op de hoogte te stellen van belangrijke informatie en zaken die benodigd zijn om de opvang zo goed en veilig mogelijk te laten verlopen. Hieronder wordt mede begrepen:
Informatie omtrent het gedrag
Voorkeuren bij eten/drinken, slapen, spelen.
Gezondheid
Persoonlijke zaken
Het verstrekken aan informatie kan gaan via het overdrachtsschriftje, via een berichtje/appje of mondeling. Als er behoefte is aan een uitgebreider gesprek zal de gastouder dit plannen met de ouders/verzorgers van het kind.
Open en eerlijkheid
Beide partijen staan open voor een open en eerlijke samenwerking, tips en feedback.
Tips en feedback kunnen direct mondeling worden aangegeven. Ook is er een mogelijkheid dit schriftelijk of per mail te doen. Beide partijen zijn altijd bereid te kijken naar oplossingen. Er worden geen moeilijke gesprekken of discussies gevoerd waar kinderen bij zijn.
Betaling
De betaling gaat via het gastouderbureau (hier zijn wettelijke eisen voor vastgesteld).
De gastouder verstuurt de uren rond de 20e van de maand, deze dienen dan akkoord gegeven te worden en vervolgens betalen de ouders/verzorgers binnen 5 werkdagen de gastoudervergoeding. Bij herhaaldelijk niet tijdig betalen mag de gastouder een boete van € 50,00 in rekening brengen bij de ouders/verzorgers. Ook kan bij herhaaldelijk niet betalen de opvang direct worden stopgezet.
Prijs en wijziging
Het uurtarief dat de ouders/verzorgers moeten betalen wordt vooraf overeengekomen en opgenomen in het contract. Wanneer er tussentijds wijzigingen worden aangebracht in de huisregels worden ouders/verzorgers hier minimaal 1 maand van tevoren over geïnformeerd en zal er opnieuw getekend moeten worden.
Opzegging opvang
Als ouders/verzorgers de opvang voor hun kind willen opzeggen door wat voor reden dan ook dienen ze zich bewust te zijn van een opzegtermijn van 1 maand.
ook geld dit voor de gastouder als zij de opvang door wat voor reden dan ook wil beeindigen.
als een kind de leeftijd van 4 jaar bereikt stopt de opvang automatisch, er zijn dan een paar maanden ervoor besproken worden naar welke school hij/zij gaat en hoe de overdracht zal plaatsvinden.